Share

Ciekawostki z misji

Zupa ze ślimaków

„Przez żołądek do serca” – w tym powiedzeniu jest sporo prawdy. Zwykle czujemy się lepiej, gdy smakuje nam to, co jemy. Gdy jesteśmy daleko od domu, między innymi jedzenie nam go przypomina, bo chyba każdy z nas ma jakieś ulubione, bliskie sercu danie, które nie tylko zaspokaja głód, ale i przywołuje pamięć o bliskich.

Jednym z istotnych aspektów życia na misjach jest spotkanie z nowymi potrawami i przestawienie się na całkiem inną dietę. Być może jest to jedna z najtrudniejszych barier do pokonania, a zarazem jedna z najważniejszych. Jeśli ktoś tej bariery nie sforsuje, to raczej nigdy nie będzie się czuł w pełni u siebie w kraju przeznaczenia misyjnego. Przestawienie się na nowe jedzenie jest jednym z wyznaczników, że ktoś się odnalazł w swojej nowej ojczyźnie i wśród nowych ludzi.

Władysław Madziar SVD

 

 

 

 

 

Więcej w najnowszym numerze miesięcznikawinietka small

 

Miesięcznik MISJONARZ
ul. Ostrobramska 98, 04-118 Warszawa
Tel.: +48 22 280 99 65
E-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.